Oudedagsreserve

De oudedagsreserve is vaak een lastig begrip en valkuil indien de ondernemer zich niet realiseert hoe de werking hiervan is. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag u jaarlijks een deel van de winst reserveren voor uw oudedagsvoorziening. Dat gereserveerde deel heet de oudedagsreserve en wordt vermeld op de balans van de onderneming. Het vormen van een oudedagsreserve betekent niet dat u daadwerkelijk geld opzij zet, het is een reservering van een deel van de winst. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst. Dit levert u dus op de korte termijn belastingvoordeel op. Het vormen van de oudedagsreserve heeft tot gevolg dat de belastingheffing wordt verschoven naar de toekomst. Daar zit dus ook de valkuil. In de jaren dat u een deel van de winst toevoegt aan uw oudedagsreserve, betaalt u minder belasting wat altijd welkom is. Echter indien de ondernemer deze oudedagsreserve niet verzilvert en geen premies af te stort dan valt deze reserve (bv bij staking) vrij en behoort de afname geheel tot uw winst en dient U deze alsnog af te rekenen met de belastingdienst. Indien het geld hiervoor niet beschikbaar is, kan dit een probleem worden. Laat u daarom goed adviseren !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *